Každoročne na jeseň sa milovníci dobrého jedla tešia na obdobie hodov. Tradícia pečenia husí na našom území pritom pretrváva už celé stáročia. Dokonca existuje niekoľko legiend, ktoré hovoria o pôvode tejto výnimočnej gastronomickej udalosti. Aké sú najznámejšie z nich?
Podľa jednej legendy začali s husacími hodmi Kelti, a to v období medzi rokmi 800 – 300 p.n.l. Vždy 1. novembra usporadúvali slávnosti, na ktorých sa podávali práve plnené husi. Samozrejme v kombinácii s veľkým množstvom piva. Dnes ho nahradilo víno, ktoré s husacinou a takisto s kačacinou výborne ladí.
Na Slovensku sa takmer všetky legendy spájajú so svätým Martinom Tourskym zo 4. storočia n.l. Jedna z nich vraví, že sa pre gáganie nemohol sústrediť na svoje modlitby. Ďalšie dve legendy zas vinia husi za to, že prezradili ukrývajúceho sa Martina – či už v čase rozjímania pred jeho voľbou za biskupa, alebo pred vojakmi, ktorých na neho poslal vlastný otec. Ako pohanský dôstojník sa totiž nechcel zmieriť s kresťanskou vierou svojho syna. Nie nadarmo sa hovorí, že „trafená hus zagágala“.
Trestom pre nezbedné husi bol rozsudok smrti. Odvtedy končia na pekáči – na počesť sv. Martina, ktorý bol 11. novembra 397 pochovaný vo francúzskom meste Tours. Práve preto husacie (a kačacie) hody naplno vrcholia začiatkom novembra.
Aj keď sú husacie hody na Slovensku doménou skôr južných obcí, my v ORAVSKOM HÁJI sme sa rozhodli zbúrať tento stereotyp. Pripravujeme pre vás jedinečné hody, kde na vás čakajú čerstvé kačky a husi výnimočnej kvality. Všetka hydina je chovaná priamo u nás na farme – ide teda výhradne o domácu produkciu, kde vieme garantovať 100% kvalitu mäsa.
Zvieratká majú k dispozícii rozsiahly výbeh s veľkým jazierkom na plávanie, ktoré kopíruje ich prirodzené prostredie. Sú poctivo kŕmené a pod láskavým dohľadom našich chovateľov.
Samotnú prípravu kačiek a husí má na starosti šéfkuchár Vít Maděryč, vďaka ktorému budú tohtoročné hody skutočným gurmánskym zážitkom. Rezervujte si svoj stôl už dnes!